Jueves, 18 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.222 Año: 18 Noticias: 45.856 Fotografías: 108.842 Comentarios de usuarios: 125.570
EL SEIS DOBLE
jueves, 21 de agosto de 2014
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Eugenio i l’acudit dels russos

Sixto Ferrero - L’opinió d’un taciturn, articles per a la reflexió cívica


 

.-000289

Digueu-me nostàlgic però, ara no se’n fa humor com abans. Els «conta-acudits» d’ara, no són ni de lluny com els dels vuitanta i principis dels noranta. En aquella època quasi a tothora i havia programes que oferien humoristes, què més enllà de caracteritzar-se de manera ridícula, folklòrica o punyentment eròtica, hi havia qui el catàleg d’acudits i gracietes era magnífic, insuperable, vist i escoltat el nivell actual. Humoristes que no es veien en embolats com el senyor lleonès, el senyor Leo Harlem, que ha hagut de trencar palletes amb els conveïns de Tordesillas, és a dir s’ha guanyat tot un poble com a enemic, que no aniran mai més a veure’l actuar, només per haver acceptat fer de pregoner en les festes del Toro de la Vega; l’home afligit per les denuncies honroses dels animalistes, s’ha hagut de desdir i retirar-se de la balconada pregonera. Aquestes coses amb els humoristes dels vuitanta no passava. No passava perquè eren tan grans humoristes que no els calia posar-se en merders com aquest. Qui volia veure Gila o Eugenio, per a mi els dos més grans de l’humor de tots els temps, no havia d’anar a veure pregons de festes medievals salvatges, o no calia fer el Camí dels anglesos per a gaudir dels acudits més enginyosos del mon. Engegaves la televisió, i punt, a gaudir d’una bona dosi de riallotes ben elaborades.

Ara com que tots dos són morts, Gila i Eugenio, tenim el youtube per rememorar els acudits d’antuvi. D’aquests records nostàlgics, em ve al cas un dels millors acudits d’Eugenio, l’humorista de negre i afiliat a la mítica sala Luz de gas de Barcelona, recorden l’acudit del rus, on un estepari feia una descripció exhaustiva de la zona geogràfica del seu company de viatge. El rus coneixia perfectament tots els monuments, anècdotes i històries de Cadis. Altrament el gadità, certament enfurismat per la coneixença al detall del rus de la seua terra idíl·lica, es proposa sorprendre el rus mostrant-li també, la seua sapiència de la Rússia natal del seu company de vagó. Naturalment, l’acudit reflexa la ignorància i desconeixença total del gadità, home que no dubta en recórrer a les bajanades més inversemblants per fer creure el rus que ell, també home de mon, versat i estudiós, coneix a la perfecció l’estepa russa. En va dir quatre de fresques, però d’entre aquestes, una de les més definitòries, de la ignorància pregona, fou la d’afirmar que hi havia molts russos a Rússia.

Més enllà de l’acudit, el qual els recomane ferventment, creure que els russos no farien de les seues davant les fràgils i lentes imposicions europees pel fet d’Ucraïna, es poc més o menys actuar com el gadità de l’acudit, com uns autèntics desconeixedors de les polítiques internacionals. A Rússia hi ha molts russos, i això es tradueix en moltes importacions, bàsicament per a menjar, el que es tradueix en ingressos per als productors. En aquets cas els productors som nosaltres, ben bé els nostres llauradors, que si no havien de suportar prou amb la importació europea de productes homòlegs produïts a altres parts del món de manera barata, contraprudent i amb un clar greuge comparatiu, ara s’han de veure exclosos dels ajuts europeus pel que fa a cítrics i caquis per pal·liar la negativa russa a importar-los.

Què esperaven, que Rússia es quedés callada i tranquil·la davant els càstigs efímers? De debò no ho preveien que farien el que estigués en les seues mans per contrarestar la pressió europea i americana? Segueixen havent-hi massa russos a Rússia, i això la Unió Europea, abans de proclamar vetos a contracorrent dels EUA, hauria d’haver planificat com afectaria això als que ja som pobres. Ara que, els governants que han de demanar els ajuts allà, els mateixos que governen ací, els tenen per gaditans de l’acudit d’Eugenio. Què poden dir de l’estepa russa? Doncs que fan molt bons els polvorons.

Però, ja no hi ha humoristes com els d’abans, ara tot és més complicat de fer-ho en gràcia i més quan dia rere dia et compliquen la vida els senyors que vetllen pels nostres interessos. I més sent un país eminentment agrícola i rural. Amb governats malaptes, molt malaptes.

Sixto Ferrero

 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s. 

 




                          
 .-000311                                                                                                                                  .-000137

                          
 .-000298                                                                                                                                 .-000084

                          
 .-000254                                                                                                                                  .-000188

 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

ArticulistasSixto Ferrero
Opinión

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal