Miércoles, 24 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.228 Año: 18 Noticias: 45.884 Fotografías: 108.871 Comentarios de usuarios: 125.586
EL SEIS DOBLE
jueves, 17 de julio de 2014
Clic en la foto para ampliar

Foto: Hayack (El Seis Doble)
Ver imágenes de esta noticia
1

 EU-Alzira demana un pla especial de protecció del patrimoni rural local

El recent incendi del molí de Baix torna a evidenciar el greu deteriorament que està patint tot el patrimoni rural valencià



.-000301

EU-Alzira ha presentat en diverses ocasions la proposta d’elaborar un Pla Especial de protecció del patrimoni agrari del terme municipal, amb els vots contraris del PP de la Sra. Bastidas. El recent incendi del molí de Baix torna a evidenciar el greu deteriorament que està patint tot el patrimoni rural valencià.

Des d’EU tornem a emplaçar el govern de la Sra. Bastidas a elaborar un Pla Especial de protecció de diversos elements del patrimoni tradicional del terme d’Alzira, com puguen ser els set molins que encara es conserven, instal·lacions com fumerals i basses de reg o elements de la xarxa de reg.

Com s’ha fet a la Vila, si bé alguns d’aquests elements ja tenen un cert grau de protecció almenys sobre el paper, cal dotar-los d’un pla d’usos i que les administracions concreten quines podran ser les seues intervencions:

Des del molí Borrego, junt al riu Verd i la rotonda de l’autovia de la CV-50, que presenta un estat de degradació i ruïna notable.

O el mateix molí de Baix o de Toro com a infraestructures del departament d’Agricultura i Medi Ambient per a realitzar actuacions sobre el terme municipal per part dels serveis públics.

Cal tindre en compte que alguns d’aquests artefactes conserven encara elements antics com el molí de Toro (del segle XIV) o el molí de Baix (del XVII).

Igualment, instem la Sra. Bastidas per a què, juntament amb la FVMP i les Mancomunitats de Municipis de la Ribera, s’eleve al Consell de Cultura i la Generalitat Valenciana la necessitat d’abordar aquest problema, i s’incloga un apartat per a la conservació d’aquestes infraestructures rurals en els Plans de Desenvolupament Rurals de les zones periurbanes, de pròxima renovació entre el govern de l’Estat i la UE, i també es destinen assignacions de Diputació i altres entitats per a la recuperació del nostre patrimoni agrari.

EU-Alzira

 
 

Proposta de resolució per a dotar d’un pla especial del patrimoni agrari del terme d’Alzira

Exposició de motius

A Alzira i el seu terme, tant el catàleg de béns protegits de l’Ajuntament com la mateixa Universitat de València (Las Riberas del Xúquer: paisajes y patrimonio valenciano, València, 2006) han arreplegat molts dels exemples de patrimoni hidràulic, agrari i rural que encara se’n conserven.

De fet, a Alzira encara es mantenen en peu o es poden observar les restes de set molins fariners, feses, pus, basses, motors, sènies, assuts... Cal dir que alguns d’aquests elements ja tenen un cert grau de protecció, però això no pot evitar el seu irrefrenable deteriorament.

Desgraciadament, el canvi de model econòmic en les últimes dècades han fet que molts presenten un greu estat d’abandó, deteriorament o simplement hagen desaparegut. Es tracta del llegat de segles i de la base de les nostres societats passades.

Per tot l’exposat anteriorment es proposa al Ple els següents acords:

“L’Ajuntament d’Alzira insta el govern municipal i els distints departaments, el de Cultura, Patrimoni, Agricultura, Medi Ambient o Urbanisme, a l’estudi d’elaboració d’un Pla Especial que contemple els seus usos futurs i les intervencions públiques per a la rehabilitació dels elements estructurals i el seu entorn”.

“L’Ajuntament d’Alzira traslladarà aquest acord a la Mancomunitat de Municipis de la Ribera Alta i la Ribera Baixa, així com a la FVMP”.

“L’Ajuntament d’Alzira es compromet a elevar aquesta problemàtica al Consell de la Generalitat Valenciana i les Corts Valencianes, així com a la mateixa Diputació de València”.

“L’Ajuntament d’Alzira instarà les distintes administracions a l’assignació de partides pressupostàries suficients per a abordar, juntament amb recursos propis, la finalitat i els objectius d’aquest Pla Especial”.

Ivan Martínez Araque

Portaveu d’EUPV d’Alzira

 


                          
 .-000228                                                                                                                                 .-000079
                           
.-000179                                                                                                                                           .-000065
                           
.-000261                                                                                                                          .-000100

 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal