Viernes, 19 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.223 Año: 18 Noticias: 45.858 Fotografías: 108.845 Comentarios de usuarios: 125.571
EL SEIS DOBLE
viernes, 21 de octubre de 2011
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1 2 3 4

 2011, Any Internacional dels Boscos: plantem un bosc autòcton a l’institut
Article de Pedro Domínguez

Des d’ací, invitem a tots/es perquè durant aquesta tardor sembren llavors o plantons autòctons on siga possible i adequat


 
 

https://www.elseisdoble.com/uploads/image/FOTOS%20FIJAS%20EN%20SECCIONES/Pedro%20Dom%C3%ADnguez%20Gento%20%28red%29.jpgNatura

------------------------------------------------

Pedro Domínguez Gento

 

Aprofitant que l’ONU va declarar el 2011 Any Internacional dels Boscos amb la finalitat de promoure el coneixement, la protecció i la recuperació dels boscos autòctons, i recordant que també està desenvolupant la campanya per plantar 7.000 Milions d’Arbres al món, un per cada ésser humà, durant el present curs un grup obert de professors de l'Institut del Tulell anem a dur endavant aquest projecte al pati erm que tenim.

De fet, ja l’any 2008, quan inauguràrem el centre, ens proposàrem fer un treball semblant al que havíem fet a l’IES L. Súñer d’on veníem i on entre professors i alumnes, aprofitant els Dies de l’Arbre, havíem omplit el pati d’arbres autòctons, que resultaven útils didàcticament i agradables estèticament. El problema principal amb què ens trobàrem ací, al nou, fou que els patis tenen una capa de sorra estèril i una altra de pedra compactada d’uns 50 cm de fondària, de forma que no es pot cavar amb l’aixada, i encara que començàrem a fer nosaltres mateixos els clots amb el pic, el treball va ser tan lent i pesat que sols acabàrem sis; així plantàrem 6 arbrets als clots, alguns més als buits del jardí de l’entrada i els plantons que ens sobraren els duguérem a la muntanya. Òbviament, en tals condicions, no poguérem cavar/picar amb els xiquets. 

El curs passat parlàrem amb l’AMPA, que va acceptar subvencionar-nos 500 € per dur una màquina amb pala que fera els clots i els omplira de terra, un dissabte que no estigueren els xiquets a l’Institut. Aleshores entropessàrem amb l’Ajuntament, que ens va demanar un permís per utilitzar la màquina, i amb la Conselleria, que ens donà llargues reiteradament. Fins l’últim trimestre del curs passat, quan es va resoldre el tema burocràtic; de manera que, si no passa res, aquest curs podrem fer els clots i plantar...

Enguany tenim uns 30 plantons de 2 o 3 anys, alguns donats i altres obtinguts per nosaltres amb els alumnes de 4t. de Diversificació perquè durant la tardor passada visitàrem el parc del CP Lluís Vives per vore les carrasques, gal·lers, roures, sureres, pinyers, arbocers, garrofers, etc. que allí hi ha i per recollir algunes llavors, que després plantàrem en testos al nostre hortet. Els altres 20 plantons que ens falten haurem de comprar-los, més grans, perquè no tardem tants anys en tindre un minijardí botànic i lúdic al nostre pati.

La màquina vindrà un dia que no tinguem alumnes al centre, per evitar qualsevol perill, a fer uns 50 clots al rectangle NW del pati, que ara està buit, i els omplirà també de terra vegetal que duran de fora, i cap al desembre/gener anirem plantant els arbrets. La idea és que cada classe plante 2 o 3 arbrets, perquè finalment siga un jardí-bosc de tot l’Institut, assumit i cuidat per tots/es. Uns 10 professors participarem directament al projecte i durant el primer estiu, el període més crític, haurem de fer torns per vindre a regar-los cada 10 dies o així; al següent any ja no necessitaran regs.

Des d’ací, invitem a tots/es perquè durant aquesta tardor sembren llavors o plantons autòctons on siga possible i adequat. Necessitem molts més arbres per absorbir el CO2 excessiu que produïm, fabricar l’oxigen que respirem, suavitzar el clima, regular les pluges, protegir la biodiversitat i, en definitiva, millorar la nostra qualitat de vida.

 


 

                           
.-000052                                                                                                           .-000057
                           
.-000062                                                                                              .-000068
                          

 .-000074                                                                                                                         .-000076


 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Pedro Domínguez - 21/10/2011
Per si algú/na ho necessita, ací adjunte informació sobre com plantar bellotes:

http://encina.etotana.com/7-3-2.htm

http://www.ecologistasalcalah.org/docs/El%20buen%20plantador.pdf (pàgines 16, 20, 24...)

viejo - 21/10/2011
Ecología si, pero la espalda quieta y las manos sin callos, el combustible fósil de la dichosa retro no importa, llegar a las grandes profundidades de dos palmos hace necesaria la utilización de máquinas....... ¡y para eso tantos años!, seguro que mucha gente parada del campo o de la obra, habrían estado dispuestos a cavar tan grandes simas a cambio de los dichosos 500 euros.
Rafael Clari - 21/10/2011
Gracias por recordarnos el evento Pedro.
Como siempre fantástico, por cierto, me suena ese sitio donde estás repoblando.
Saludos.
Pere Peres - 21/10/2011
Digníssima acció la vostra Pedro, a més a més em cal donar-vos l'enhorabona per les espècies triades. També no puc estar-me de dir que mentres un planten arbres als patis de les escoles públiques per al gaudi -i l'aixopluc- dels nostres fills, hi ha d'altres que es dediquen a expoliar-los, els patis publics, per al pastís de construir edificis privats amb els recursos públics i, tot i fet, donar-li'ls en usdefruït -o sense- a empreses com ara La Universitat Catòlica.
Per altra banda, d'això que dieu de l'extrema duresa de la saorra compactada cal dir que aquesta gent del PP semblen com l'Othar, el cavall d'Atila, per allà on passen no tornar a brinar l'herba... Fet a posta.
Endavant. Sous le pavés c'est la plage.
Pere Peres - 21/10/2011
Disculpeu, però he llegit la nota i he fet el comentari sense llegir les opinions dels altres lectors. Dues coses:
Viejo, no sé que tens contra les retros home, si als de la teua edat us agraden més les excavadores que les dones!. Casi podies quedar amb Pedro i el día que vagen a fer els clots li dius que et posen una valla d'eixes grogues i vas àllà i t'hi recolzes i passes el matí. Amb una mica de sort pots donar-li la monserga a algun altre güelo.
Rafael, sembla que l'indret que està repoblant Pedro es troba al sudoest de la Serra de les Agulles, de les quals s'endevina la silueta trencadissa de les Orelles d'Ase, també vegem una mica més avant el llom de les muntanyes de Carcaixent enfilant-se cap a La Galiana, pense - si no vaig errat- que l'indret déu de caure pel terme de Rafelguaraf ben a prop del Barranc de Pelaburros. Dic.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal