Domingo, 12 de mayo de 2024 Edición diaria nº 6.246 Año: 18 Noticias: 46.013 Fotografías: 109.010 Comentarios de usuarios: 125.640
EL SEIS DOBLE
sábado, 21 de junio de 2014
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 «Llegir en valencià» ens proposa un recorregut per 11 paisatges llegendaris

La 9a campanya de la Fundació Bromera torna a reunir una gran representació del món econòmic, social i polític valencià


                .-000025

La campanya «Llegir en valencià, paisatges de llegenda», s’ha presentat a la Sala Rex Natura d’Alzira, amb l’assistència d’organitzadors i patrocinadors –Fundació Bromera, Levante-EMV, Consum, Fundació Bancaixa, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Diputació de València, Direcció General de Cultura de la Generalitat Valenciana, Escola Valenciana, Consell Valencià de Cultura–, així com de bona part de les més de 50 institucions que donen suport a la iniciativa.

En aquesta novena edició, els 11 llibres de la campanya «Llegir en valencià, paisatges de llegenda» conviden els lectors a gaudir d’un grapat de llegendes, cadascuna escrita per un escriptor reconegut i ambientada en un dels nostres paisatges més emblemàtics. Així, a través dels seus relats Joaquím G. Caturla, Joan Olivares, Raquel Ricart, Urbà Lozano, Isabel Canet, Maria Jesús Bolta, Anna Moner, Joan Andrés Sorribes, Josep Antoni Fluixà, Víctor Gómez Labrado i Isabel-Clara Simó ens conviden a descobrir 11 paratges fascinadors de les nostres terres. En concret, el viatge que ens proposen recorre El Benicadell, la Calderona, el Cap d’Or de Moraira, la Valldigna, el Salt de la Nóvia, les Columbretes, el Penyagolosa, la Murta, el Castell de Xàtiva i la Font Roja, respectivament. A més, cada llibre conté informació pràctica i interessant sobre els espais descrits i algunes recomanacions per a seguir llegint en valencià. Les il·lustracions són obra de la valenciana Paula M. Rufat. Els llibres són breus i amb lletra fàcil de llegir, seleccionats per a agradar tant als lectors poc habituats com a aquells amb més experiència. A més, en cada títol hi ha informació d’altres obres per a continuar llegint en valencià, disponibles en biblioteques i llibreries.

En representació dels autors, Joaquim G. Caturla va afirmar que se sent orgullós de participar en aquesta campanya «perquè les llegendes cohesionen el país i són una eina magnífica per a inculcar l’amor per la nostra terra i per la nostra llengua a les generacions més joves».

Durant la presentació de la campanya, el director de la Fundació Bromera, Josep A. Fluixà, s’ha mostrat molt satisfet i agraït «pel suport econòmic de tantes entitats i institucions que fan viable aquest projecte en temps complicats i de desànim social». Aquest suport, va explicar, és la injecció d’ànim que la Fundació Bromera necessita per a acarar la 10a campanya, el 2015.

Per la seua banda, el director de Levante-EMV, Lluís Cucarella, ha destacat que aquesta campanya «posa literatura de qualitat a l’abast de tots» i ha fet una crida per tal que aquest diumenge la gent s’acoste als quioscos per a comprovar-ho.

Pel que fa als representants de les entitats patrocinadores, han reafirmat el seu compromís amb «Llegir en valencià». D’aquesta manera, Laura Campos ha incidit en el «compromís de la Fundació Bancaixa amb la cultura i el patrimoni i molt especialment amb la llengua, màxim vehicle d’expressió de la nostra identitat» i, per tant, en la seua implicació des dels inicis en el que hui és una campanya molt consolidada. El director de relacions externes de Consum, Francisco Javier Quiles, s’ha mostrat molt satisfet pel que fa a la vinculació de la cooperativa amb aquesta campanya, que fomenta la lectura «amb llibres molt adequats per a enganxar a la lectura a tot tipus de públic», fins i tot als que no tenen l’hàbit de llegir. Emili Gascó, secretari d’Escola Valenciana, va recomanar practicar la lectura «com a exercici de salut i benestar i, concretament, els llibres de la campanya com a beuratge recomanable i refrescant per a l’estiu».

Des de les institucions públiques vinculades a «Llegir en Valencià», Jesús Huguet, secretari del Consell Valencià de Cultura, ha fet èmfasi en la importància de la iniciativa de la Fundació Bromera per a «recuperar la nostra història i la nostra mitologia, elements imprescindibles de la identitat dels valencians». De la seua banda, Inmaculada Cerdà, cap de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, ha parlat sobre la informació que podem trobar darrere dels topònims i ha convidat els lectors «a descobrir les llegendes que s’amaguen tant darrere de moltes paraules, com als llibres de la campanya». També la secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, ha volgut animar els valencians a «gaudir amb aquests llibres de la nostra terra, plena de llegendes, i del valencià, imprescindible per a preservar el patrimoni cultural i intel·lectual». I finalment, Marta Alonso, directora general de Cultura, ha qualificat «Llegir en valencià» com a «una de les iniciatives més atractives de foment de la lectura en valencià» i ha destacat la bona combinació de «saber popular, amenitat i patrimoni pròxim que proposa enguany als lectors».

Aquesta novena edició contribueix a la difusió de la nostra llengua i cultura amb paisatges molt característics del nostre patrimoni natural com a fil conductor. El primer llibre, La cara del moro d’Alacant, sobre el Benacantil, es repartirà gratuïtament aquest diumenge 22 de juny amb el diari Levante-EMV. Els llibres de la col·lecció «Llegir en valencià, paisatges de llegenda» es poden aconseguir amb el diari Levante-EMV durant sis setmanes cada dissabte i diumenge per només 1 €, a excepció del primer, que es llançarà de manera gratuïta aquest diumenge, 22 de juny.

Igual que les darreres edicions, també s’ha creat un espai web exclusivament per a la campanya, www.llegirenvalencia.org, on es troba tota la informació detallada: la falca de ràdio i l’anunci televisiu, imatges promocionals i un bàner que es poden difondre des de qualsevol mitjà, el calendari de distribució, informació addicional sobre els diferents paratges naturals, recomanacions d’altres lectures i el concurs per a guanyar vals de compra de Consum i Pollos Planes, així com vals de menú per als restaurants La Parrilla de Pollos Planes.

Aquesta novena campanya consolida un camí de col·laboració i unió d’esforços encetat per la Fundació Bromera amb el suport explícit d’universitats, partits polítics, organitzacions econòmiques, sindicals i professionals, així com de diversos col·lectius cívics de diferent caire que aposten per un objectiu comú: millorar l’índex de lectura al nostre territori i que la gent llija en valencià. A més dels patrocinadors i col·laboradors històrics, també alguns ajuntaments dels pobles on estan ubicats els paisatges protagonistes dels llibres s’han sumat enguany a la iniciativa. Així, els ajuntaments de Bétera, Teulada, Alzira, Xàtiva i Alcoi han confirmat també el seu suport a «Llegir en valencià, paisatges de llegenda».

 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.

 


                           
.-000246                                                           .-000295
.-000298

 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

CulturaLiteratura

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal