“Els impagaments de la Generalitat als dependents arriben a un total de 50 milions d’euros”
Amb l’aplicació de la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència s’han dictaminat a més d’un milió de persones en situació de dependència, dels quals 760.000 ja són beneficiaris de una prestació o servei.
No obstant això, quan el Sistema d’Atenció a la Dependència hauria d’haver arribat a la maduresa, en complir més d’un lustre des de l’aprovació de la Llei, està patint un acusat procés de deteriorament, generant inseguretat en les persones, en les institucions i fins i tot en les empreses que actuen en el sector.
El Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l’estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat, publicat el 14 de juliol de 2012, pel que fa al Sistema d’Atenció a la Dependència conté mesures que són desconsiderades i cruels amb les persones més vulnerables, alhora que són antieconòmiques, de manera que la utilització en el text legal d'expressions com “millorar” o “sostenibilitat” són un insult i una mofa cap a la societat en el seu conjunt i molt especialment cap les persones dependents, els seus familiars i cap els/les professionals del sector dels serveis socials.
A això s’uneix la persistència i agreujament d’alguns dels problemes estructurals d’aquest sistema, en particular la desigualtat entre territoris autonòmics. Sense anar més lluny, el passat 11 d’octubre, la Mesa per la Discapacitat va convocar una manifestació a les portes de Les Corts Valencianes pels impagaments de la Generalitat que arriben a un total de 50 milions d’euros dels quals 15 milions són de la Conselleria de Benestar Social, fent impossible el sosteniment del centres de discapacitats.
Així mateix, les Plataformes en Defensa de la Llei de la Dependència, denunciaven el passat dia 12 l’incompliment de la paraula donada pel Conseller de Justícia i Benestar Social, Sr. Cabré, per l’impagament de les prestacions econòmiques de cures familiars corresponents als mesos d’agost i setembre en tota la Comunitat Valenciana corresponents a una mitja de 24.000 persones en situació de dependència.
Problemes que es veuran agreujats perquè és, de fet, una derogació encoberta de la Llei, que reduirà el Sistema a la mínima expressió, reduint els seus costos i anul·lant aquest impuls de modernització de l'Estat amb els seus beneficis en la protecció social i qualitat de vida de les persones en situació de dependència i les seues famílies.
Totes aquestes mesures, a més de suprimir nivells, baixar intensitats i eliminar incompatibilitats, suposen de manera immediata una retallada de 1.000 milions d'euros i la desatenció als més de 270.000 del “limbo de la dependència” - persones que se’ls ha reconegut el dret i estan pendents de rebre la prestació o servei que no rebran ajuda en els pròxims dos anys i mig.
Considerar inviable la promoció de l’autonomia personal i atenció de les Persones en situació de dependència que la Llei reconeix com un dret, representa un pas enrere de dimensions històriques al concepte constitucional de l’Estat Social, carregant de nou sobre les famílies la cura de les persones en situació de dependència sense cap suport, i traslladant la cobertura de les necessitats més bàsiques de les persones a les iniciatives caritatives i solidàries de la pròpia ciutadania. Això és retrocedir a les pràctiques predemocràtiques assistencials i de beneficència que van marcar el retard d’Espanya respecte a països europeus del nostre entorn.
Per això, des de Compromís per Alzira presentem a l’Ajuntament l’aprovació dels següents acords instant al Govern central perquè retire les últimes retallades a la Llei de la Dependència; no aplique les retallades i l’eliminació de les partides de finançament del Nivell acordat, suprimint l’aportació que l’Administració General de l’Estat realitzava per al finançament de la Llei de Dependència per a tot Espanya per un valor de 283 milions d’euros i per a que qualsevol mesura de modificació de la Llei, que afecte algunes de les seues essències, es duga a terme mitjançant la seua tramitació, debat i, si és el cas, aprovació al Parlament i que es duguen a terme amb un nivell de consens similar, almenys al que es va aconseguir en la seua aprovació.
Adelaida Pau
Regidora Compromís per Alzira
Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia
“Els impagaments de la Generalitat als dependents arriben a un total de 50 milions d’euros”
Y la pregunta es, ¿dónde está el dinero? ¿Qué se ha hecho con el dinero? Claro, este tipo de cosas pasan cuando durante tantos años la Generalitat ha estado gobernada por cleptócratas. A esta gentuza habría que subirla al Micalet, cogerla de los talones y zarandearlos al vacío para que les cayeran del bolsillo todo lo que han robado. Pero, ¿cómo es posible que ¡los dependientes!, gente que necesita ayuda no la tengan?
"Les Plataformes [...], denunciaven [...]l’incompliment de la paraula donada pel Conseller de Justícia i Benestar Social, Sr. Cabré, per l’impagament de les prestacions econòmiques de cures familiars corresponents als mesos d’agost i setembre [...]".
Este conseller no tiene vergüenza. Si tuviera algo es que no saldría ni a la calle.
A ver Cabré, ¿cómo puedes engañar, mentir, reírte y burlarte de los dependientes y todavía salir a la calle? Porque la persona que se considera decente, en caso de hacer algo así, se metería bajo tierra como las lombrices.
Añadir un comentario